De geschiedenis van New York

Aan het eind van de 19e eeuw voegde New York zich samen met omliggende steden. Zo ontstonden de stadsdelen. Ook was men bezig met het bouwen van de New Yorkse metro. De Metro van New York werd in 1904 geopend.

In het begin van de 20e eeuw werd New York beroemder. Er werden steeds meer hoge gebouwen gebouwd. Het was een wedstrijd geworden! Ook kwamen er veel Afro Ameriken naar New York toe. Zij gingen hier werken. In de jaren 30 was New York zo gegroeid, dat er wel 10 miljoen mensen woonden!

Ook na de Tweede Wereldoorlog groeide New York. Er kwamen veel nieuwe immigranten uit Europa aan. Het ging niet lang goed. In de jaren 60 en 70 had New York veel te maken met economische problemen, misdaad en rassenrellen. In de jaren 80 waren de economische problemen opgelost en in de jaren 90 gingen mensen minder inbreken enzo.

 

 

Koloniale tijd

 

In 1625 bouwde de West-Indische Compagnie (W.I.C) in fort op eiland Manna Hatta om de bonthandel te beschermen. Met de bouw van dit fort was de nederzetting Nieuw-Amsterdam een feit. Nieuw-Amsterdam groeide in 1653 uit tot een echte stad. Het was de hoofdplaats van de kolonie Nieuw-Nederland. Jammer genoeg kwam Nieuw-Amsterdam in 1674 in handen van de Engelsen, die Nieuw-Amsterdam New York noemden. Nieuw-Amsterdam werd ingeruild voor Suriname en sindsdien was Suriname een kolonie van Nederland. De Nederlanders mochten nog wel doorgaan met handeldrijven. New York bleef tot en met 1783 in handen van de Engelsen.

De naam Manna Hatta veranderde in Manhattan. Maar dat is niet de enige naam die in de loop der eeuwen veranderd is. Veel wijk- en straatnamen in New York hebben namelijk nog een Nederlands tintje. Zo ligt in Manhattan de wijk Harlem (Haarlem), stamt de naam Brooklyn af van Breukelen en was Wall Street de straat die vroeger langs een Nederlandse beschermingswal liep. Andere voorbeelden zijn New Utrecht (Nieuw-Utrecht), New Dorp (Nieuw Dorp), Staten Island (Staten Eiland, vernoemd naar de Staten-Generaal) en Flushing (Vlissingen).